در این مقاله به بررسی تفاوت قیرگونی و ایزوگام خواهیم پرداخت. از گذشته تا به کنون پیشرفت های زیادی در صنعت عایق کاری به وجود آمده است. اما هنوز هم بسیاری از کاربران از قیر گونی به عنوان عایق های رطوبتی استفاده می نمایند. حال باید دید، آیا قیر گیونی با وجود قیمت مناسب تر که دارد می تواند جایگزین خوبی برای ایزوگام باشد یا نه؟
در این مقاله به بررسی تفاوت قیرگونی و ایزوگام خواهیم پرداخت. از گذشته تا به کنون پیشرفت های زیادی در صنعت عایق کاری به وجود آمده است. اما هنوز هم بسیاری از کاربران از قیر گونی به عنوان عایق های رطوبتی استفاده می نمایند. حال باید دید، آیا قیر گیونی با وجود قیمت مناسب تر که دارد می تواند جایگزین خوبی برای ایزوگام باشد یا نه؟
مقایسه قیرگونی و ایزوگام
یکی از مشکلات اساسی سازهها مشکل رطوبت و نم است که موجب خسارات بسیار و گاهی جبرانناپذیر برای این سازهها و ساختمانها میشود. یکی از راههای مقابله با این مشکل عایقهای رطوبتی است. انواع عایقهای رطوبتی عبارتاند از:
- قیر گونی
- استفاده از زائدات کشاورزی مانند کاه به جای گونی
- عایق رطوبتی پیشساخته
- پوششهای قیر اصلاحشده، استفاده از پلیمر لاستیک در قیر است.
پوشش قیر و گونی که رایجترین نوع عایق رطوبتی در ایران است، در قیرگونی از کاغذهای فایبرگلاس و یا گونی که آغشته به قیر شده است استفاده میشود.
همچنین پس از بحرانهای نفتی تولیدکنندگان قیرگونی به سمت مصرف آسفالت در ساخت و انجام قیرگونی استفاده نمودند. چنین پوششهایی کم دواماند و هر چند سال یکبار به تعمیر و پوشش دوباره نیاز دارند.
از طرف دیگر، گونی مورد مصرف در عایقکاری کلاً از خارج وارد میشود. استفاده از زوائد کشاورزی از جمله کاه به جای گونی که در مناطق روستایی انجام میشود از پوشش قیرگونی دوام کمتری دارند و برای ساختمانهای دائمی شهری مناسب نیستند.
سایر تفاوت های قیرگونی و ایزوگام
همچنین قیرگونی و ایزوگام از نظر روش نصب بسیار با یکدیگر متفاوت هستند. به راحتی میتوان گفت روش نصب ایزوگام بسیار آسانتر است.از طرفی چون در قیرگونی بایستی از تعداد لایههای بیشتری استفاده نمود وزن ایزوگام از قیرگونی سبکتر است. با عایقهای رطوبتی پیشساخته میتوان بسیاری از مشکلات عایقکاری رطوبتی را حل کرد.
دانش عایق رطوبتی یا ایزوگام از اوایل دهه 1350 وارد ایران شد. سپس بهتدریج به دلیل تاب کششی زیاد و پایداری در برابر عوامل جوی و ارزبری کم موردتوجه و استقبال خوب مصرفکنندگان قرار گرفت. به تدریج توانست جای عایقهای سنتی مانند کاهگل و قیرگونی را بگیرد.با پیشرفت صنعت ساختمان بر کیفیت تولید و استفاده آن افزوده گردید. نوع دیگر پوششهای بام رایج در دنیا پوششهای قیر اصلاحشده است. استفاده از پلیمر لاستیک و گوگرد و بنتونیت در قیر باعث بهتر شدن خواص آن میشود.بدین ترتیب که با افزایش درجه نرمی و کاهش نقاط شکنندگی قیر دوام زیاد میگردد.
اهم ویژگی های قیرگونی و ایزوگام
- ایزوگام سبک تر است و روندگی کمتری دارد.
- نصب ایزوگام توسط یک مشعل و خمیر پرایمر به سادگی امکان پذیر است اما قیرگونی با مشکلات نصب برخوردار است و راه تمیزی برای عایق کاری نمی باشد.
- کارآمدی ایزوگام بستگی به مرغوبیت جنس و تجربه مجری آن دارد.
- نصب ایزوگام هزینه ی بالاتری دارد اما تا مقاومت آن در برابر نفوذ آب بسیار بیشتر است.
- پس یکی از فاکتورهای مهم در عایق کاریسقف توجه به مقاومت نوع عایق در برابر نور خورشید می باشد. یکی از مشکلات قیر گونی عدم مقاومت در برابر نور خورشید و نرم شدن آن است. ایزوگام مرغوب از مقاومت بالایی در برابر گرما و نور خورشید برخوردار است.
- به مرور زمان و با نشت رطوبت لایه گونی درقیرگونی پوسیده می شود، اما در ایزوگام مرغوب چنین اتفاقی نمی افتد.
- قیر نمی تواند از خود در برابر حلال های مختلف مقاومت نماید. این در حالی است که ایزوگام نسبت به حلال های مختلف واکنش کمتری دارد.
- ایزوگام از ضخامت کمتری در برابر قیر برخوردار است. اما این یک ملاک خوب در ارتباط با کیفیت عایق نمی باشد.
- با پیشرفت علم عایق های رطوبتی تولید شده است که به نازکی یک لایه کاغذ می باشند. این عایق ها به صورت رنگ روی سطح را پوشش می دهند و در عین حال مقاومت رطوبتی بیشتری حتی نسبت به ایزوگام دارند. پس بهتر است باور های قدیمی را کنار بگذارید و فقط به صرف ضخامت بیشتر قیرگونی آن را برتر از ایزوگام ندانید.