عایق بندی رطوبتی یکی از مهمترین مراحل ساختوساز به حساب میآید که جهت جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت به بافت داخلی ساختمان و پی سازه انجام میشود تا از فرسودگی زود هنگام جلوگیری کرده و عمر مفید ساختمان را افزایش دهد.
در طی سالهای اخیر علاوه بر عایقبندی رطوبتی، عایقبندی حرارتی جهت جلوگیری از اتلاف انرژی و حفاظت محیط زیست اهمیت ویژهایی یافته است.از گذشته تا اکنون استفاده از قیروگونی به عنوان عایق رطوبتی رواج بسیاری داشته است که در طی 40تا 50 سال گذشته نوع از پیش ساخته آن که با نام ایزوگام شناخته میشود، به دلیل راحتی در نصب و دوام بالا در برابر شرایط آبوهوایی مختلف در کنار قیمت ارزان محبوبیت بسیاری یافته و میتوان گفت که در تمامی نواحی کشور با هر شرایط آبوهوایی مورد استفاده قرار میگیرد.
ایزوگام چیست؟
ایزوگام به نوعی مدل از پیش ساخته و پیشرفتهتر عایق رطوبتی قیروگونی است که به صورت رولهایی آماده وجود دارد که برای نصب به وسیله حرارت مشعل به سطح مورد نظر میچسبد. این عایق حرارتی و رطوبتی بر پایه قیر پوششی تک لایه یا دو لایه از قیر و الیاف مصنوعی مانند پلی استر است که با انعطاف بالا قابلیت نصب بر روی هر سطحی را دارد. عمر مفید ایزوگام در حدود 10 سال است و از آن علاوه بر سطحهای خارجی در سطوح داخلی مانند حمام و سرویس بهداشتی، استخرها، زیرزمین و… که به صورت بالقوه مرطوب هستند هم مورد استفاده قرار میگیرد که البته نوع به خصوصی از ایزوگام برای هر یک از این موارد مورد استفاده قرار میگیرد که جهت آشنایی با آنها میتوانید راهنمای خرید ایزوگام را مطالعه کنید.
اما استفاده از ایزوگام تنها محدود به پوشش سقف و دیوارهها نمیشود و شما کاربرد ایزوگام در صنایع مختلف را میتوانید در همه جا مشاهده کنید ما در این مقاله با تعدای از کاربردهای ایزوگام در صنایع مختلف آشنا خواهیم شد.
ایزوگام پشت بام
عایقبندی حرارتی و رطوبتی سقف و دیوارههای خارجی ساختمان را میتوان رایجترین استفاده از ایزوگام دانست.معمولا برای پوشاندن سطح پشت بامها از ایزوگامهایی با روکش آلومینیومی استفاده میکنند زیرا این روکش باعث بازتاب آفتاب شده و به نوعی عایق حرارتی نیز محسوب میشود که میتواند تا حد زیادی از گرم شدن ساختمان جلوگیری کند. برای پوشاندن دیوارهای خارجی نیز از ایزوگامهایی با روکش سنگ یا ایزوگامهایی با روکش طرح دار استفاده میشود تا علاوه بر عایق بودن از زیبایی نمای ساختمان کاسته نشود.
یکی از مهم ترین دلایل رایج بودن استفاده از ایزوگام برای پوشاندن سطوح خارجی مانند پشت بام، دوام بالای این عایق رطوبتی و حرارتی در برابر تغییرات آب و هوایی و راحتی در نصب و انعطاف بالا است که امکان پوشش کامل تمامی قسمتها به ویژه گوشه و کنارهایی که دسترسی به آنها سخت است را میدهد.
ایزوگام ایرانیت
ایرانیت به ورقه های موج داری گفته میشود که کاربرد آن در پوشش دادن سقف یا دیوار به کار میرود. بیشترین مورد استفاده از گرانیت برای پوشاندن سقف انبارها، پارکینگها، کارخانجات و همچنین زیبا سازی معابر شهری و مکانهایی است که نیاز به پوشش با حفظ زیبایی دارند.
ایرانیت موج دار که بهترین و مقرون به صرفهترین گزینه برای پوشاندن سقفهای شیبدار کارگاهها، منازل، ویلا، و… است، به عنوان عایق در برابر سرما و گرما نیز استفاده میشود.جهت عایق کاری ایرانیت به وسیله ایزوگام ابتدا فرو رفتگیها و برآمدگیهای سطح آن را به وسیله ملات سیمان و ماسه یکنواخت کرده و بعد از خشک شدن سیمان به وسیله یک لایه قیر پوشش داده شده تا سطح برای اعمال ایزوگام آماده شود و در آخر به وسیله ایزوگام پوشانده میشود. ایزولاسیون ایرانیت به طور ویژه در مناطق شمالی که بارش زیاد بوده و رطوبت هوا بالا است و منجر به پوسیدگی ناشی از بارش میشود انجام میپذیرد.
ایزوگام تونلها
تونلها از جمله سازههای انسانی هستند که به شدت نیاز به عایق بنده حرارتی و رطوبتی دارند تا علاوه بر افزایش عمر مفید، از بروز هرگونه حادثهایی جلوگیری شود.ایزوگام به دلیل داشتن وزنی سبک و طول عمر بالا یکی از بهترین عایقهای حرارتی و رطوبتی است که در تونلها استفاده میشود تا مانع از نفوذ نم و رطوبت به دیوارهها شود.
ایزوگام ساختمان
همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم عایقبندی رطوبتی و حرارتی ساختمان به وسیله ایزواگام یکی از رایجترین انواع عایقبندی در کشور ما است. از ایزوگام میتوان برای پوشاندن پشت بام و دیوارهای خارجی، و در داخل ساختمان برای عایقبندی سرویس بهداشتی، حمام، زیر زمین، و یا حتی برای عایقبندی نما استفاده کرد.
البته در عایقبندیهای داخلی و نمای ساختمان پس از ایزولاسیون به وسیله ایزوگام روی آن به وسیله یک لایه سیمان پوشانده میشود تا نصب کاشی و سنگ به سادگی صورت بگیرد و مانعی برای چسبندگی وجود نداشته باشد.
ایزوگام استخر
استخرها از جمله مکانهایی هستند که میتوانند باعث نفوذ نم و رطوبت به پی ساختمان شده و خسارتهای جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.از این رو عایق بندی استخرها به ویژه استخرهای سرپوشیده از اهمیت ویژهایی برخوردار هستند. در استخرهای سرپوشیده معمولا تمام فضای داخلی از جمله کف و دیوارها نیز عایق بندی میشوند تا مانع از نفوذ نم به داخل ساختمان شوند.
ایزوگام برای عایق بندی استخرها بسیار مناسب است زیرا با وزن کم مانع از اعمال وزن اضافی به ساختمان میشود و از سوی دیگر به وسیله یک لایه سیمان به سادگی میتوان سطح آن را کاشی کاری کرد. همچنین به دلیل داشتن دوام بالا نیاز به تعویضهای زودهنگام ندارد.
ایزوگام سردخانه
سردخانه ها جز مکانهایی حساب میشوند که به صورت بالقوه نم و رطوبت تولید میکنند و برای جلوگیری از انتقال این رطوبت به دیگر قسمتهای ساختمان باید از عایقهای رطوبتی قوی استفاده شود. به دلیل دوام بالای ایزوگام در برابر سرمای زیاد، گزینه ایی مناسب برای استفاده در محیطهایی مانند سردخانه است. برای شناسایی ایزوگام مرغوب و با دوام در برابر سرمای زیاد چندین راهکار وجود دارد که با مطالعه راهنمای خرید ایزوگام میتوانید در هنگام خرید از آنها بهره ببرید.
ایزوگام سدها
سد را میتوان عظیمترین سازه دست بشر دانست که علاوه بر مهندسیهای انجام شده برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل و حادثهایی نیازمند مراقبتهای زیادی است. به دلیل تماس مستقیم سدها با آب عایقبندی ایمن در برابر دما و رطوبت بسیار حائز اهمیت است. ایزوگامها یکی از عایقهای مورد استفاده در سد سازی هستند که به دلیل دوام بالا در برابر تغییرات آب و هوایی و تحمل فشار آب مورد توجه قرار گرفته است.
ایزوگام پل هوایی
جنس بدنه پل هوایی از فلز است که با توجه به شرایط محیطی که در آن قرار دارد، در معرض تغیرات دمای هوا و بارشها قرار میگیرد که میتواند سبب به وجود آمدن پوسیدگی ناشی از بارش شود. از این رو از ایزوگامها برای عایق بندی پایهها و بدنه پل هوایی استفاده میشود تا باعث بالا رفتن عمر مفید آن شده از فرسودگی زودهنگام آن جلوگیری شود.
ایزولاسیون مخازن آب
عایق کاری مخازن آب یکی از مهمترین بخشهای ساختوساز به حساب میآید که به طور مستقیم بر روی سیستم گرمایشی و سرمایشی خانهها تاثیر میگذارد. عایق بندی مخازن آب بر اساس آبوهوای منطقه با ضخامتهای مختلفی صورت میگیرد. به عنوان مثال در شهری مانند تهران با ضخامت 9 میلیمتری و در شهری مانند اهواز با ضخامت 20 میلیمتری عایق بندی انجام میشود تا از اتلاف انرژی جلوگیری شود. یکی دیگر از دلایل عایق بندی مخازن آب جلوگیری از نفوذ املاح قابل حل در آب به مخزن آب شهری است.
عایق کانال های آبیاری
عایقبندی کانالهای آبیاری با هدف جلوگیری از اتلاف آب در هنگام تامین و انتقال آن به زمینهای کشاورزی و باغها صورت میگیرد تا از جذب آب توسط خاک در مسیر حرکت آن جلوگیری شود. اینکار در کشوری مانند ایران که با کمبود آب مواجه است و بخش بزرگی از زمینهای آن را مناطق خشک و نیمه خشک فرا گرفته است بسیار حائز اهمیت است. با توجه به ویژگیهای ایزوگام از جمله به مقرون به صرفه بودن، راحتی در نصب و دوام بالا، برای عایق بندی کانالهای آبیاری بسیار مناسب است.
ایزوگام پی ساختمان
یکی از مشکلاتی که در هنگام ساخت ساختمانها وجود دارد نحوه جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت به پی ساختمان است تا از تخریب آن جلوگیری شده و مانع از ایجاد آسیب به ساختمان شود. عایق کاری پی ساختمان به وسیله ایزوگام مزایایی دارد که از آن میان میتوان موارد زیر را نام برد:
- وزن سبک که از وارد شدن وزن اضافی به ساختمان جلوگیری میکند.
- دوام بالا در برابر شکنندگی و پوسیدگی
- انعطاف بالا که باعث میشود در برابر فشارهای احتمالی و انقباض و انبساط با دوام باشد.
- تحمل دامنه دمایی بالا تا 130+ درجه و 40- درجه
لولههای آب و گاز و نفت
عایق بندی لولههای آب و گاز و نفت از آن جهت حائز اهمیت است که علاوه بر جلوگیری از نشتی و یا انتقال موادی از خارج به داخل لوله، از تغییرات دمایی گسترده که منجر به انبساط و انقباض لوله شده و باعث ایجاد شکستگی میشود جلوگیری میکند.ذبه دلیل سبک بودن ایزوگام از آن برای عایق بندی لولهها استفاده میشود تا باعث اضافه شدن بار به لولهها نشود.
پایان
امیدواریم که با کاربرد ایزوگام در صنایع مختلف آشنا شده باشید، در صورتی که سوالی برایتان پیش آمده است خوش حال میشیم در بخش دیدگاه اونو مطرح کنید تا به پاسخ خودتون برسید و سوال شما هم برای دیگران مفید باشه.